Waarom een Stamboom

Waarom een kat nemen met een stamboom?

Mensen denken vaak dat een kat met stamboom veel geld kost omdat een fokker er aan verdient, of dat fokkers maar wat doen en daarmee ongezonde rassen fokken. Wij kunnen u vertellen dat dat niet waar is, maar dat een kat met een stamboom en zeker ook een stamboom van Neocat een hoop voordelen heeft. Wat zijn deze voordelen dan?

 1.  Goede start
  U kunt ervan uitgaan dat een kitten met stamboom een goede start krijgt. Er is aandacht voor de moederpoes en zij is altijd bij de kittens aanwezig tot ze minimaal 13 weken zijn en officieel het huis mogen verlaten. Kittens die op jongere leeftijd bij de moeder worden weggehaald, kunnen gedrags- en gezondheidsproblemen krijgen. Kittens verlaten de fokker volledig geënt en voldoende ontwormd, zijn meestal gechipt en hebben een paspoort of entingsboekje met een gezondheidsverklaring van de dierenarts.
 2. Fokken met Passie
  Fokkers hebben een passie voor het ras dat zij fokken. Een goede fokker stelt vragen, is ook in u geïnteresseerd en zal nooit zomaar een kitten mee geven. Een fokker kan u een realistisch beeld geven van het ras en dus ook van eventuele ziektes. Daarnaast kunnen zij u informatie geven over de ouders. Een goede fokker is ook niet alleen maar bezig met reproduceren naar heeft aandacht voor karakter en gezondheid. Neocat schrijft voor bij welke rassen katten op ziektes getest moeten worden. Juist om te voorkomen dat erfelijke afwijkingen worden doorgegeven. Fokkers dienen zich hieraan te houden. Alle ouders worden ook getest op FIV/FelV alvorens een dekking kan plaatsvinden. Er is een maximaal inteeltpercentage vastgesteld en vastgesteld welke rassen wel en welke rassen niet met elkaar mogen worden gekruist. De fokker die geregistreerd staat bij Neocat houdt zich hier aan en hier wordt op gecontroleerd. Een goede fokker kan u ook uitleggen hoe hij/zij aan de prijs komt die u moet betalen en zal daarbij nooit aangeven dat een stamboom alleen maar geld kost (€12,50) en dus onzinnig is om aan te schaffen. En tenslotte zal een fokker ook bezig zijn met socialisatie. Van pups weten we dat een socialisatie heel erg belangrijk is, maar bij een kitten gaan we er meestal vanuit dat opvoeding door de moeder voldoende is. Een goede fokker zorgt ervoor dat kittens in de woonomgeving opgroeien en dus aan allerlei mensen, dieren en geluiden in huis kan wennen.
 3. Welzijn Poes
  Een fokker die geregistreerd staat bij Neocat heeft zich aan regels te houden voor wat betreft het welzijn van de poes. Een poes mag niet meer dan 3 keer per twee jaar een nestje krijgen. Er moet bovendien voldoende tijd tussen zitten, zodat de moederpoes kan herstellen. Een poes die zwanger is of is bevallen ziet er hoe dan ook gezond uit, heeft een glanzende vacht en is nieuwsgierig naar bezoek (en niet angstig!).
 4. Je weet waar je voor kiest
  Als je een kat met stamboom neemt, kun je tot 5 generaties ouders terugvinden op de stamboom. Je kunt dus altijd onderzoek doen naar gezondheid en karakter van de voorouders. Van een kat met een stamboom is een rasstandaard en rasbeschrijving te vinden. Voor 90% komen de raseigenschappen van het karakter overeen met de kat met stamboom. Voor 10% zijn dit de eigenschappen van de ouders.
 5. Regels en aandacht voor inteelt
  Fokkers die geregistreerd staan bij Neocat dienen zich te houden aan de regels die de vereniging voorschrijft. Hier wordt ook op gecontroleerd. Kittens krijgen alleen dan een stamboom als aan alle regels is voldaan, dus bijvoorbeeld dat de poes niet te veel nesten heeft gehad, er niet wordt gefokt met een te hoog inteeltpercentage en er niet zomaar met nieuwe kleuren of haar varianten wordt gefokt die niet erkend zijn of wat niet is toegestaan

Ofwel als u een kitten met een Neocat stamboom heeft van een Fokkerlid van Neocat, dan zijn er een hoop zekerheden:

Als een kat wel een afstammingsbewijs heeft, maar geen stamboom, dan is er wat anders aan de hand. De voorouders zijn soms wel bekend, maar het kan zijn dat een variant/kruising niet erkend is, of van de ouders zijn niet alle gegevens bekend. Het is en blijft echter geen stamboom en ook nakomelingen zullen geen stamboom ontvangen.

Als rasvereniging van Neocat, maakt de Rasclub voor Russen en Nebelungen zich sterk om mensen goed voor te lichten over de Blauwe Rus en de Nebelung. Deze rasclub is de enige in zijn soort voor de Blauwe Rus en de Nebelung. Er zijn meer kattenverenigingen, waar fokkers van Russen en Nebelungen zijn aangesloten, maar alleen Neocat heeft een eigen Rasclub. Zijn de andere verenigingen dan slechter? Dat willen wij zeker niet zeggen, ze kunnen anders omgaan met bepaalde regels en eisen, maar alle verenigingen die stambomen afgeven hebben het beste voor met de raskatten. Dat geldt ook voor alle fokkerleden van de diverse verenigingen. Ook al is men het onderling niet altijd eens, men heeft het beste voor met de katten. Fokkerleden die lid zijn van de Rasclub voor Russen en Nebelungen, zijn per definitie lid en staan geregistreerd bij Neocat. Het bestuur van Neocat is betrokken bij de Rasclub en haar beleid en zorgt ervoor dat beiden op elkaar zijn afgestemd. Net dat beetje extra dus, vinden wij.

Heeft u interesse in een Blauwe Rus of Nebelung kat/kitten met stamboom van Neocat, kijkt u dan eens op de pagina van de kittenbemiddeling of de herplaatsers van de Rasclub voor Russen en Nebelungen. Neem gerust contact op met de daar vermeldde contactpersonen en zij kunnen u doorverwijzen naar aangesloten fokkers.

Reacties zijn gesloten.