Witte Rus

De Witte Rus

Dick en Mavis Jones, bekende Australische Blauwe Russen fokkers, hoorden in de jaren zestig van de vorige eeuw, dat er ergens in Siberië witte katten leefden, die qua verschijningsvorm op de Blauwe Rus leken. Dit idee fascineerde hen en ze besloten Witte Russen te gaan fokken. Deze katten mochten slechts in kleur van de Blauwe Rus verschillen.De eerste witte poes werd door een medewerker van de Thaise ambassade meegenomen naar Australië. Daar ruilde Mavis Jones, een fokster van Blauwe Russen, een van haar rusjes voor deze mooie witte.

Er werd een fokprogramma opgesteld met deze witte huiskat als grondlegster van het ras. De mooie witte kat werd gekoppeld aan een blauwe kampioen dekkater en kreeg in haar eerste nestje 2 witte kittens. Het beste kitten, White Rose, werd vervolgens ingezet om de lijn voort te zetten. In 1975 werden ze officieel erkend en konden ze meedoen aan de kampioenschappen. Na vijf jaar experimenteren konden ze in juni 1976 op een tentoonstelling in Sydney vijf volwassen Witte Russen en een nestje met twee Witte en twee Blauwe Rusjes tentoonstellen. Als verrassing ontstond in de derde generatie blauw x wit kruising een zwart katje. Hieruit bleek, dat de witte oermoederpoes onder haar witte vacht genetisch een zwarte kat was.

Uiterlijk:
De Witte Rus is zuiver wit, met roze neusspiegel en roze voetzooltjes: de ogen zijn groen, odd-eyed (één groen en één blauw oog) of blauw.

Ook de Witte Rus is een mooie variant van de Blauwe Rus.
Er zijn wel eens liefhebbers van het ras die het leuk vinden om naast een Blauwe Rus ook een Witte Rus te hebben.
Dat is dan een moeilijke opgaaf, want is blauw al een klein ras, de witte versies zijn helemaal moeilijk te vinden.

Omdat dit ras niet geaccepteerd is door de Fife en de CFA (maar wel door de TICA, de GCCF en de onafhankelijke verenigingen) en daardoor een heel klein ras is vraagt het fokken heel veel deskundigheid.
Zeker ook omdat bij witte katten nog wel eens doofheid voorkomt.Om deze reden mag je nooit twee witte katten met elkaar kruisen.

Kittens hebben na de geboorte een blauwe kopvlek zo weet je dat ze uit een Witte en Blauwe Rus komen. Als ze dit niet hebben zijn ze vaak doof. Witte Russen moeten ook verplicht een Beartest (gehoortest bij de dierenarts) ondergaan.

Daarom is het verstandig hiervoor naar een goede fokker te gaan die weet wat hij aan het doen is en hoe hij de witte variant zorgvuldig moet fokken.

If you want to write, keep cats.
‘Aldous Huxley’

Reacties zijn gesloten.